Bankszámla számunk: 10035003-00312600-00000000 Adószámunk: 15761859-2-10

"Túl minden határon"


Eger, 2014. 03.18.


„Across the borders” – „Határokon túl”. Ez volt a neve a KRUT projekt alprogramjának, melynek keretén belül három hétre két svéd gyakornok érkezett a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központba. A projekt 18-24 éves svéd munkanélküli fiataloknak szólt, akik a három hét folyamán olyan különböző tapasztalatokra tehettek szert, melyek a későbbiek folyamán segíthetik elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

A fiatalok elsősorban az Egri Gyermekotthon lakásotthonaiban töltötték gyakorlatukat, emellett pedig más lakásotthonok működésébe is betekintést nyerhettek.


Első héten a gyermekvédelem magyarországi rendszerének elméletével ismerkedhettek meg. Először a Befogadó Otthon életébe tekinthettek be –, a bekerülési indokok, valamint az otthon felépítésének megismerését követően várlátogatásra, közös farsangi mulatságra került sor. Az otthonban tett látogatásokat követően két alkalommal az Egerszalóki Lakásotthonban élő gyermekekkel, fiatalokkal való kapcsolatfelvétel történt, közös születésnapi köszöntés, a nyelvi határokat áthidaló sportok, játékok, formájában: jégkorcsolyázás, fogócskázás, közös futás közben. Így tehát a gyakorlati oldal megismerése is elkezdődött.


Második héten a határok átlépésének újabb dimenzióját fedeztük fel közösen: Egerszalókon lehetőséget kaptunk arra, hogy a helyi tornacsarnokban önfeledt csapatjátékokon keresztül lépjenek közelebbi kapcsolatba egymással gyermekek, felnőttek, külföldi fiatalok egyaránt. Egercsehiben, Kerecsenden, Egerbaktán pedig mélyebb beszélgetés valósulhatott meg az ott élőkkel. A sportok és beszélgetés mellett a zene is megjelent, mint kommunikációs eszköz: Hevesaranyoson közös dobolás formájában, Egercsehiben és Verpeléten pedig egy-egy fiatal lakó mutathatta meg tehetségét zenei téren.

Az eseménydús kapcsolatteremtések közt igen hamar érkezett el az utolsó hét, melynek folyamán az egerszalóki csoporttal kalandos bicikli túrán, emellett pedig kulturális programon, a hevesaranyosi valamint verpeléti csoporttal társas játékokon vettek részt a vendégek.

A gyermekek élettörténeteit megismerve számos lehetséges életút tárult a fiatalok elé. Három hét hosszú idő, melynek folyamán örömteli és nehezebb események is felszínre kerültek. A gyakorlat nem pusztán a hozzánk ellátogató fiatalokra tett nagy benyomást – a központunkban nevelkedő fiatalok megismerhették a svéd valóságot a fiatalok oldaláról, valamint elismerés és sikerélmény volt számukra, hogy külföldiek is kíváncsiak voltak rájuk, és elismerően nyilatkoztak mind az ő tehetségüket, mind a szakmai munkát illetően.

A nyelvi nehézségek, kulturális különbözőségek áthidalásának érdekében mindenképpen kreativitásra, nyitottságra volt szükség mind a svéd fiatalok, mind a lakásotthoni dolgozók, az itt élő gyermekek, fiatalok részéről. A tapasztalatokat összegezve pedig elmondható, hogy energiával és örömmel telt fiataljaink gyakran igen magasra tették a lécet, de végül túl lépve fizikai, nyelvi korlátainkat gyakran saját határainkat is, gazdag találkozás, kapcsolat alakulhatott ki az aktív résztvevők között.Huszthy Boglárka


MAGYISZ