Bankszámla számunk: 10035003-00312600-00000000 Adószámunk: 15761859-2-10

2018. évi programok az Egri GyermekotthonbanÜdülés

Április hónapban a tavaszi szünetben 2 gyermek (Egerbakta lakásotthon) a Világítótorony Alapítvány támogatásával Inárcson pihenhetett. Nyári üdülésen az egri gyermekotthonból Zamárdiban 16 fő, a nagyvisnyói színész táborban 12 fő, a Világító Torony Alapítvány táborában a Dunakanyarban 2fő (kerecsendi gyerekek), az Ágota táborban 1 fő (Egerbakta lakásotthon) vett részt egy alkalommal, ezen kívül az egerszalóki gyerekek Bogácson is nyaraltak.

Az egri EGYMI és az Arany János Általános Iskola Erzsébet tábort szervezett az iskolába járó gyerekek részvételével. A programok változatosak voltak a sporttól a kézműves foglalkozásig, a kirándulástól az ismeretterjesztésig. Otthonunkból 5 fő vett részt.

 

Otthonszintű szabadidős programok

2018-ban kiemelt figyelmet fordítottunk otthonszintű szabadidős programok szervezésére és megvalósítására. Ennek keretében az alábbi programok valósultak meg:

 

Február : iskolai farsang, gyermekotthoni farsang

Az Egri Gyermekotthon első közös farsangi mulatságára az EKVI Bem tábornok utcai rendezvénytermében került sor. A rendezvény első részében a lakásotthoni csoportok mutatták be produkcióikat, majd az egyéni jelmezesek felvonulása következett.

 

KERECSEND

 

EGERBAKTA

 

EGERSZALÓK

A második szakaszban egy lakásotthonok közötti csapatversenyt bonyolítottunk le. A játékos feladatok teljesítésében részt vett minden csoport apraja és nagyja.

ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK

 

 

ÁLARCKÉSZÍTŐ VERSENY

 

 

A harmadik órában a várva várt disco-ra került sor. A program végén, az eredményhirdetés után minden csoport a kiérdemelt oklevelekkel, játék és édesség díjakkal térhetett haza.

 

Mónosbéli Gyermeknap és fellépés

Az Egerszalóki különleges Lakásotthon gyermekei három zenés műsorszámot adtak elő. Bátrak és ügyesek voltak. Sok dicséretet és gratulációt kaptak, ami nagy sikerélményt jelentett számukra.

A gyermeknapi események közül a közlekedésbiztonsági program és a motorozás felvillanyozta a lurkókat.

 

 

Debreceni Kalandpark

Az Intézmény sikeres pályázatának köszönhetően közel 100 fő vehetett részt egy egész napos programon a debreceni Kalandparkban. Külön busszal történt az utaztatás. Az egri Gyermekotthonból 10 fő vett részt. Örömmel vették be a parkot. Mindent kipróbálhattak, amihez csak kedvük volt, vérmérsékletük és bátorságuk szabott csak határt. Finom ebéddel is megvendégeltek bennünket. Élményekkel telve tértünk este haza.

 

 

Nyaralás Zamárdiban június 18 – 24.

Intézményi pályázat keretében 100 fő vett részt táborozáson Zamárdiban. Gyermekotthonunkból 16 fő vett részt jutalom jelleggel. Egész héten sportoltak, fociztak, tollasoztak, pingpongoztak, labdáztak, kosaraztak külsős „híres” emberekkel. Hangulatos, élménydús programok voltak, s mi magunk kísérők is szerveztünk a szabadidőben programokat. Nagy élmény volt, hogy Siófokról hajóval utaztunk Tihanyba.

 

 

Nyaralás Bogácson július 25–27. Különleges lakásotthon - Egerszalók

A bogácsi nyaralás egyik kedvenc időtöltése a strandolás volt. A nagyfiúk kedvence a csúszda, alig akarták abbahagyni, nagyon élvezték. A kicsik a gyerek medencében kedvükre pancsolhattak, játszhattak. A másik nagy kedvenc a bográcsozás, melynek minden mozzanata élmény volt a gyerekek számára. Mindenki sürgött, forgott. Dani készítette a gyújtóst, ő volt a tűz felelős. A kicsik és Tamás pedig az étel előkészítésében segédkeztek, ők voltak a megfigyelők. Míg az étel készült, énekeltek, táncoltak, mire másra, mint cigány zenére. Máté még a felnőtteket is „felkérte”, élvezte nagyon. A közös vacsora elköltése a szabadban mindenkinek meghozta a jó étvágyat, fogyott bőven mindenből. Vacsora után egy kis sétára indultak, felfedezték a környéket, meglátogatták a kis vidám parkot. Dani a céllövészetnél egy magyar pakli kártyát nyert. Fáradtan értek haza, senkit nem kellett altatni, hamar álomba szenderültek.

Másnap, vacsora után sétálni indultak a közeli pincesorra, ahol jobbnál jobb zene szólt. A nagyokkal táncra perdültek, nagyon élvezték.

Harmadik napra eléggé elfáradtak, elnyomta őket a víz s a meleg. A gondnok segítségével sétakocsikázáson vettek részt. Bebarangolták a környéket, a közeli üdülő övezetet. A több mint egy órás út jó hangulatban telt el, zenéről gondoskodtak. A gyerekek viselkedésével, magatartásával nem volt gond, élvezték a nyaralást.

 

 

Világító Torony Alapítvány tábora 2018. 08. 03. - 08. 09.

Az Egri Gyermekotthonból idén nyáron 1 kerecsendi lakásotthonban élő testvérpár vehetett részt a Világító torony Alapítvány nyári táborában. Programjaik voltak: bowling és biliárdozás, strandolás, vízisízés és SUP, gokartozás, budapesti hajós városnézés, mozi, látogatás Dunabogdányba és Visegrádra, ahol mindkét helyen étteremben ebédeltek, jártak a bob pályán és megnézték a Visegrádi várat.

 

 

Nagyvisnyói tábor 2018. 08.14-19.

A Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ pályázat keretén belül sikeresen üdültetett 60 gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermeket és fiatalt Nagyvisnyón. A kis csapat tagjai Mónosbél, Pétervására, Lőrinci és az Eger Gyermekotthon lakói voltak.

A tábor Nagyvisnyó külterületén a szabadban foglalta el helyét, igazi zöld területen helyezkedett el, ahol nagy tér szolgálta gyermekeink szabadidős tevékenységének biztosítását.

Programjaink megvalósítást segítette az egri Pince Színház, továbbá egy táborvezető, aki irányította a napi kötetlen részvételt a csapatmunkákban.

Minden nap izgalmas volt és felejthetetlen élmény nyújtott. Kipróbálhatták gyermekeink tudásukat, ügyességüket, kreativitásukat.

Szívesen és örömmel vették az akadályokat, csapatot szervezetek, csapatzászlót készítettek. Legjobban az éjszakai túra keltette fel az érdeklődést, aki részt vett benne, az bátorság oklevélben részesült.

A színházi előadások közül szabadtéri előadás keretén belül a "Csoportterápiát" tekintettük meg. A kisebbek kedvence a "Hoppláda" osztatlan sikert aratott.

 

Amerikai foci az egri Északi sportpályán (adomány jegyek: 10 főre)

Patronálóinknak köszönhetően érdekes focimérkőzést nézhettek meg, szurkolhattak az Egerszalóki Különleges Lakásotthon gyermekei. Először csak nézték, s nem értették, hogy miért nem sípol a bíró, mikor a játékosok kezükbe veszik a labdát. Ígéretet kaptunk, hogy ha döntőbe jutnak, meghívnak újra bennünket, mert nagyon jól szurkoltunk, s ez segítette őket a győzelemhez.

 

Horgászat

Az érdeklődő gyerekek idén nyáron is örömmel hódoltak a horgászat örömeinek.

 

Látogatás az Időalagútban

 

A nyári szünet ideje alatt az Egri Gyermekotthon szakmai egység mind a négy lakásotthoni csoportja meglátogatta az Időalagút nevű új egri látványosságot. Az előzetes tájékozódás alapján az időutazás rendkívül érdekes programnak ígérkezett, így mindannyian izgalommal vártuk a kalandot.

Az Időalagút működtetője szerint így jutottak az időgép birtokába: „Eger egyik régen elfeledett pincéjében kutattunk régi leletek után, amikor váratlanul egy különös alak bukkant fel velünk szemben az alagútban. Ziegler Géza néven mutatkozott be, és rövid ismerkedés után beismerte, hogy ő valójában egy időutazó, aki az apjától örökölt időgéppel szokott különböző korszakok között utazgatni Eger múltjában. Némi ráhatásra megengedte, hogy megismerjük és használhassuk a gépezetét, így olyan elképesztő események résztvevői lehetünk a múltban, amilyenekről még a történelemkönyvekben sem olvashatunk.”

Az Időalagút nem kevesebbet ígér, minthogy:

„Ziegler Géza, és fantasztikus időgépe jóvoltából most te is részese lehetsz ennek a valós idejű időutazásnak. Ez nem virtuális valóság, nem 5D mozi, hanem az első igazi időutazás, amelyen garantáltan senki nem fog unatkozni.”

És valóban! A látogató egy időgépszerű alkalmatosságban ülve kezdi meg útját az időalagútban, amelyből kilépve különböző történelmi korokban találja magát. A kaland hat és fél millió évvel ezelőtt kezdődik, amikor a várost még a Pannon-tenger fedte. Ezt követően a történelemből és az irodalomból olyan szereplők bukkannak fel a honfoglalástól az 1848/49-es forradalom és szabadságharcig bezárólag, akik kötődtek Egerhez, vagy sorsuk sodorta őket ideig-óráig a városba. Többek között találkozhatunk Attila fejedelemmel, Zétával, Gárdonyi hősével, Szent Istvánnal, az igazi Drakulát (III. „ Țepe ș ” – Karóbahúzó - Vlad, Havasalföldi fejedelem) foglyul ejtő Mátyás királlyal, az egri vár dicső védőivel, híres történelmi krónikásokkal, Eszterházy Károllyal, a Líceum építtetőjével, Gróf Buttler Jánossal, Mikszáth hősével, és az Egerben született Lenkey János honvéd tábornokkal, a 14. Aradi Vértanúval.

Az időutazás fantasztikus program, ötletes, izgalmas újragondolása a panoptikum műfajának. A vezetés szenzációs volt, a gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon élvezték.

 

Kirándulás Felsőtárkányban

Az Egri Gyermekotthon szakmai egység négy lakásotthonának lakói 2018. július 26-án közös kiránduláson vettek részt Felsőtárkányban.

A festői szépségű Bükk hegység déli lábánál, Egertől 9 kilométerre fekszik „a Bükk kapujának” nevezett Felsőtárkány. Az Állami Erdei Vasút a Bükki Nemzeti Parkban, gyönyörű természeti környezetben 5 km hosszon fut. Napjainkban a FELSŐTÁRKÁNY - VARRÓHÁZ - STIMECZHÁZ vonal használható az erdei vasúton.

Várakozás a vonatindulásra

A csodálatos erdei környezetben zakatoló kisvonattal 25 perc alatt juthatunk el Stimecz ház végállomáshoz, ahonnan több túralehetőség is kínálkozik. Felkereshetjük a Vöröskő forrást, vagy akár az „Őserdőbe” is ellátogathatunk, de egy hosszabb túra keretében Istállós-kő és a Szalajka-völgy is elérhető innen. A kisvasút végállomása közelében található mesterséges tó partján játszótér várja az idelátogatókat. Itt tekinthetjük meg a kisvasút járműtelepét is muzeális értékű szerszámgépeivel és a kis járműbemutatóval. A falu határában húzódik a Bükki Nemzeti Park határa, így Felsőtárkány valóban a Bükk kapuja. kellemes kiegészítő program lehet a kisvonatozás a vadregényes erdei környezetben.

A Felsőtárkányból a Stimecz házig vezető erdei kisvasút pályája 5 km hosszú. (Ez az 5 km maradt a valaha 40 km-es szakaszból. A Felsőtárkányt elkerülő szakaszon a sínek helyén ma már kerékpárút fut.) Az Egeres –völgy Varróház megállónál lévő vadasparkban muflonok, őzek egy csapatát láthattuk. A kisvasút végállomásánál alakították ki a Vöröskő tanösvényt, amelyen végigsétálva 21 színesen illusztrált táblán tanulmányoztuk a hegyvidék növény- és állatvilágát. A körtúra végén elcsigázva szálltunk fel ismét a kisvonatra. A fáradtság ellenére megállapíthattuk, hogy a vonatozás az erdőben visszafelé is épp olyan izgalmas, mint odafelé.

 

Szemfényvesztés

Augusztus 21-én délelőtt, az Egri Szemfényvesztés kiállításon vettünk részt a gyerekekkel. A tárlatvezetés célja, hogy valós élethelyzetek szimulálásával nagyobb betekintést nyújtson a vakok életébe. A kiállítás a Trinitárius utcában, egy pincében található. A tárlatvezetés időtartama kb. 45 perc. Ez idő alatt teljes sötétségben ismerkedtünk a vakok számára mindennapi élethelyzetekkel. Szagokat, zajokat, tárgyakat kellett felismernünk a hallásunk, tapintásunk segítségével. Közlekedési szituációkban vettünk részt, a hangokra hagyatkozva. A tárlatvezetés során párokba rendeződtünk, illetve helyzettől függően egymás után mentünk. A helyzetek, tárgyak felismerése zökkenőmentes volt, a gyerekek nagyon élvezték és segítették egymást. Összességében elmondható, hogy nemcsak új élményekkel, de sok hasznos információval is gazdagodtunk. Pl.: Mire kell figyelni a hangjelzéssel ellátott gyalogátkelő-helynél, a domborúan kialakított útkialakítás veszélyre figyelmeztet, hogyan használjuk a „fehér botot” stb.

Hasznos, és érdekes program volt mindenki számára.

Egy gyermekünk így fogalmazta meg élményét:

"Érdekes sétán vettünk részt, a Szemfényvesztők programjában. Furcsa volt látóként semmit sem látni. Nagyon nagy bizonytalanságot éreztünk, mások féltek is. Nem volt jó érzés tapogatózva, bottal keresni az utat, vagy a tárgyakat. A sötétben voltunk sok helyen, utcán, ablakok alatt sétálva, háló-fürdőszobában, boltban, nappaliban. Nehéz lehet a vakoknak eligazodni a mindennapi életben. De nagyon ügyesen feltalálják magukat. Ezért is mondják, hogy kifinomult hallásuk, tapintásuk van.

Élmény volt ez a séta a sötétben, nagy kaland. Ezek után még nagyobb odafigyeléssel fogjuk segíteni a vak embereket."

 

Napfény és VÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍZ az Egri Termálfürdőben

A gyerekek számára mindig kedvelt szabadidős elfoglaltság a strandolás, mellyel élvezhetik a napfény és a víz „ízét”, lehetőség nyílik a fesztelen, felszabadult játékra, megtanulhatják a közös fürdőzés szabályait. 2018. július 16-án az Egri Gyermekotthon lakói - 48 fő - az "Előny 2018." pályázat támogatásával strandolhattak az Egri Termál és Strandfürdőben. A legnagyobb sikert az élmény medence aratta, de a csúszda is sok örömet szerzett a kamaszoknak. A legkisebbek locsolták a vizet a kis vízi játékaikkal, s az úszógumik biztonságát is élvezve lubickoltak. Jó volt látni az egymásra figyelő lurkókat - a nagyobbak különösen vigyáztak a kicsikre, ölükben tartva, úszógumiban játszottak a legkisebbekkel. Napbarnított, mosolygós gyermekarcok árulkodtak arról, hogy MINDENKI remekül érezte magát.

Az egri termálfürdőn kívül gyakori vendégei voltunk a poroszlói szabad strandnak is, ahol a fürdésen kívül hódolhattunk a vízibiciklizés örömének is.

 

 

Kirándulás Parádfürdőn

Az Egri Gyermekotthon szakmai egység gyermekcsoportjai egész napos kiránduláson vettek részt 2018. augusztus 23-án, Parádfürdőn. A kirándulás programja a világhírű Cifra Istálló és Kocsi múzeum meglátogatása mellett, a szintén a Károlyi-birtokhoz tartozó hatalmas parkban történő piknikezés, az Állami Kórház mellett található mini állatpark, majd a Freskó rendezvényterem csodálatos festményeinek megtekintése volt.

 

Cifra Istálló

A Cifra Istállóban látható a kocsi múzeum és a lovaskocsi-gyártás történetét bemutató kiállítás. A Cifra Istálló bal szárnyában található a méntelep.

A díszes külseje és vörös márvánnyal burkolt belseje miatt Cifrának nevezett uradalmi istállóban berendezett Kocsi múzeum a kerék feltalálásától a díszes főúri hintókig mutatja be a téma érdekességeit.

A kocsiszínben lévő kiállítás bemutatja a világhírű magyar kocsi készítés történetét és Kocs község szerepét - hiszen e fontos közlekedési eszköznek a nevét számos idegen nyelv a magyarból, közvetve Kocs falutól kölcsönözte.

A kocsik és a hintók sokféle változatát is fölsorakoztatják itt. A szebbnél szebb járművek közt a díszes Eszterházy-kocsit, a Károlyi-hajtókocsit, a Gavallér-kocsit, az országházit és az egri érsek díszhintaját is meg lehet tekinteni. A múzeumban látható kocsik nagy része a Kölber-testvérek műhelyéből került ki, ők voltak az 1800-as években a legnevesebb kocsigyártók Magyarországon.

Emellett lószerszámok, ill. a bognár-, kovács- és szíjgyártó mesterség szerszámai gazdagítják a kiállítást.

Gyermekcsoportjaink a résztvevők nagy létszáma miatt két turnusban tekintették meg a kiállítást és bátran állíthatjuk, hogy a tárlaton látottak mindannyiukra nagy hatással voltak.

 

 

 

Freskó Rendezvényterem

(korábban Freskó Étterem és Szálloda)

1937 tavaszán adták át a kétszázötven személyes vendéglőt és Magyarország akkoriban legnagyobb teraszát. A belső dekorációt Haranghy Jenő debreceni festő készítette el. A falakon nagyméretű táblaképei (pannói) láthatók. A főfalon Arany János Buda halála című eposzából látható a mátrai vádaszat jelenet, az oldalfalakon pedig Kossuth Lajos 1840-es nyaralását, illetve a parádi strand 1940-es látképét festette meg a festő. A teraszra nyíló ajtóközökbe a tizenkét hónap figurális ábrázolásait tervezte, melyek valószínűleg nem készültek el, jelenleg csak három fali kompozíció látható. (Érdekességként: A Freskó elnevezés helytelen, hiszen Haranghy nem freskókat festett, hanem pannókat.)

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az épület és a festmények történetét személyesen a település polgármesterének, Mudriczki Józsefnek az előadásából ismerhettük meg.

Ebben az évben hatszor voltunk színházban , moziban, az alábbi előadásokat tekintettük meg:

•  Pán Péter, avagy a Sohasziget titka Harlekin Bábszínház

•  A róka és a holló 2018-07-27 Babszem Jankó Gyermekszínház

•  A rátóti csikótojás 2018. augusztus 3. Babszem Jankó Gyermekszínház

•  Csoportterápia Pince Színház

•  Hoppláda Pince Színház

•  Űrdongó Agria Mozi

A lakásotthonokban kézműveskedünk, kerékpározunk, labdázunk, kertet, udvart csinosítunk, társasjátékozunk, filmet, mesét nézünk.

 

 

Aggteleki cseppkőbarlang - Földalatti mesevilág

Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak a régió, hanem Magyarország legkiemelkedőbb, legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja. A komplex barlangrendszer természetesen nem ismeri a trianoni határokat, egy része, a Domica-barlang Szlovákiából közelíthető meg.

A 25 km hosszú barlangrendszer látogatására több túrát is szerveznek a Nemzeti Park munkatársai, a kivilágított, betonjárdával, lépcsőkkel kiépített szakaszokat utcai ruhában is látogathatjuk, míg a vállalkozóbb kedvűek barlangász vezetésével, fejlámpás, overallos kalandtúrákon is részt vehetnek.

Az Egri Gyermekotthon lakói 2018. 10. 29-én, az őszi szünet első napján az aggteleki rövid túrán vettek részt 25 fő részvételével.

Ez a legnépszerűbb túra, kiindulási pontja a Baradla-barlang ősidők óta nyitott természetes aggteleki bejárata, amely a falu határában messziről látható több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik.

A túra hossza: 1 km

A túra időtartama: 60 perc

A túra során megismerkedhettünk a páratlanul gazdag, változatos cseppkövek világával. A különböző sztalaktitok, sztalagmitok fantáziadús elnevezést kaptak, látunk itt Anyósnyelvet, Mikulást, Tigrist, Sast, de Szószéket és az Egri Minaretet is. A túra nagy részében társunk előbb a kis Acheron-patak, majd a bővebb Styx-patak. Hatalmas, mesebeli termek során haladunk végig, a Csontház-teremből a Teknősbéka- majd a Tükör-terembe, ahonnan a tágas, kitűnő akusztikájú Hangversenyterembe, ahol valóban rendeznek koncerteket. Természetesen romantikus zene mellett csodálhattuk a fantasztikusan szép cseppkőalakzatokkal díszített természetes csarnokot.

Leírás: C:\Documents and Settings\Felhasznalo\Asztal\Aggtelek 1.jpg

Leírás: C:\Documents and Settings\Felhasznalo\Asztal\Aggtelek 2.jpgLeírás: C:\Documents and Settings\Felhasznalo\Asztal\Aggtelek3.jpg

 

Varázstorony EKE Camera Obscura

Az ősz szünetben a gyermekotthonban tartózkodó, haza nem engedhető, a téma iránt érdeklődő gyerekek vettek részt a varázstorony látogatásán.

Az egri CAMERA OBSCURA szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján. Az ötletes technikai eszköz kisebb és hordozható változatát a rajz-és festőművészetben a pontos perspektíva felvázolásának segédleteként ma is alkalmazzák. Virágkorát a 18 században élte, amikor a tengerpartokon turisták százai szórakoztatására használták. Az egri Sötétkamra (lásd: keresztmetszeti ábra) a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezése. Hell Miksa bécsi csillagász a város lakosságának valamint a püspök vendégeinek szórakoztatására tervezte. Segítségével a város nevezetességeit ismerhetjük meg madártávlatból. A Camera Obscura kis termének mennyezetén lévő kerek nyílásban van egy forgatható fémhenger. Ebben találhatók a berendezés fő alkotóelemei: egy a hengerrel együtt forduló, billenthető szögű síktükör és egy hosszú fókusztávolságú gyűjtőlencse. A Sötétkamra kezelője karok segítségével körbe forgathatja a hengert, billentheti a tükröt, ezáltal különböző irányokból, közelebbi és távolabbi városképeket tud kivetíteni a fehér asztalra. A megjelenő kép minősége leginkább az időjárástól függ. Az optikák párásodása esetén és ködös időben a tárgyak képe életlenné válik, esetleg teljesen el is mosódhat. A kép élességét, – a zongoraszékhez hasonlóan emelhető és süllyeszthető – csavarmenetes lábú asztal forgatásával lehet állítani.

Az egyik teremben kémiai kísérleteket is láthattak a gyerekek. Az azokat bemutató egyetemi tanár jó humorral libbentette fel a leplet a varázslatnak gondolt jelenségekről.

 

Rendszeresen részt veszünk a lakásotthonok székhelyén szervezett települési rendezvényeken (sportnap, falunap, majális, Föld napja, gyermeknap, játszóházak, Mikulás várás, adventi rendezvények).

 

A hétvégi kirándulások, valamint a szünidei napok hasznos és kellemes programjai között jelen vannak a kirándulások a környék látnivalóit, kiránduló helyeit felfedezve (Szúcsi tó, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Siroki vár), a strandolás, az egri élményfürdő, a korcsolyázás.

 

A szabadidő hasznos eltöltése előre eltervezett heti terv szerint történik. Fontosnak tartjuk, hogy ne engedjük „csellengeni” a gyerekeket minden foglalkozásnak, kirándulásnak előre megfogalmazott célja van.

A fiúk közül többen leigazolt játékosai futball csapatnak, 1 fő iskolai foglalkozás keretében önvédelmi sport szakkörre járt, ami a mozgás igényükre, szabály követésük fejlődésére nagyon jó hatással van.

A helyi Művelődés Házában és Egerben a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban kézműves szakkörre, a Berva völgyi Közösségi Házba képzőművész és kézműves foglalkozásokra és a Kepes házban rajz szakkörre járnak gyermekeink, ezzel a készségük, képességük fejlesztése mellett a közösségi alkalmazkodó képességük is fejlődik.

 

Az intézmény pályázati programjainak köszönhetően gyermekeink több csoportos foglalkozáson, színházi előadáson is részt vehettek: Maradj talpon!, Magánélettan; Legyen más a szenvedélyed!, Jövőkép tervezés, Mikulás várás

 

Karaván színház előadása - "I' m online" - internetes zaklatás témában

Leírás: C:\Documents and Settings\Felhasznalo\Asztal\Online.jpg

 

Összességében elmondható, hogy tartalmas, élményekben gazdag évet zárhattunk.

 

Eger, 2019. 03. 20.

 

 

Istványiné Perge Gabriella

gyermekotthon vezető

MAGYISZ