Bankszámla számunk: 10035003-00312600-00000000 Adószámunk: 15761859-2-10

Tavaszindító kirándulás


 

2019. április 7-én az Egri Gyermekotthon lakóival tavaszindító kirándulásra indultunk a Mátrába. Első úti célunk a gyöngyösi Mátra Múzeum volt, ahová minden hónap első vasárnapján térítésmentesen léphetnek be a 26 év alatti látogatók. A Mátra Múzeum gyűjteményei, kiállításai két épületben látogathatók. Az egykori Orczy kastélyban vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani állandó kiállítások láthatók. A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza.
A 2009 őszén megnyílt természettudományi kiállítás középpontjában egy közel 15 méter magas épített kocsánytalan tölgyfa áll. Egyben ez a fa határozza meg a kiállítás központi gondolatát, az élővilág szintezettségének bemutatását. A kiállítás látványelemei között látható 24 dioráma, az élővilág és környezete kapcsolatának szemléltetésére, és a rendszertani egységek, ahol a hazai fajok mellett más földrészek élővilágának reprezentánsaival is megismerkedhetnek a látogatók. A felsoroltak mellett, tudománytörténeti bemutató, valamint növény- és állatélettani, szervezettani tablók tekinthetők meg. Az épületben modern oktató laboratórium, valamint egy élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaház is található.

A gyerekeket lenyűgözte a sok látnivaló! A természettudományi pavilon muzeális és élő állatvilága, a madarak, a halak és a hüllők szín kavalkádja meglepetés és öröm volt a lurkók számára. A parkos udvar növényvilága, játszóterei vidám játékra invitáltak.

Gyöngyösről a „Mátra vasút” erdei kisvonatával utaztunk Mátrafüredre és visszafelé is - az Egererdő ZRT támogatásával, térítésmentesen. A zakatoló kisvonat 30 perc alatt a hegyekbe repített minket. A gyerekeknek az is nagyon tetszett, hogy a vonat fűtését vaskályha biztosította.

Mátrafüreden a finom ebéd után szabadon lehetett választani a természeti környezet adta lehetőségek közül. Egy lakásotthonnyi gyermek a kilátóba túrázott, a többiek a virágos park sporteszközeit vették birtokba. A fiúkat egy ott sportoló fiatal közösség focizni invitálta, ahol derekasan helyt álltak.

Napfény, múzeumlátogatás, kisvonatozás, foci, játék, túrázás, fagylaltozás – mind, mind hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink keze magasba lendüljön a „Ki érezte jól magát ezen a napon és eljönnétek-e legközelebb is kirándulni? – kérdésre.

Leírás: C:\Documents and Settings\Felhasznalo\Asztal\Programok 2019\Mátra múzeum\Mátra múzeum.jpg

Leírás: C:\Documents and Settings\Felhasznalo\Asztal\Programok 2019\Mátra múzeum\Mátra Múzeum vonaton.jpg

 


MAGYISZ