Bankszámla számunk: 10035003-00312600-00000000 Adószámunk: 15761859-2-10

"Mentsétek meg Gordont!"


„Mentsétek meg Gordont!”

Bűnmegelőzés „internetes zaklatás” témakörben

 

Mitől kell megmenteni Gordont és ki az a Gordon? Ő egy nem túl előnyös külsejű kismaci, aki magányosan várja, hogy valaki kiszabadítsa a bilincséből. Gordon bajba került.

Hogyan lehet megmenteni őt? A Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gyermekotthonaiban élő gyermekek csoportjai (Egri Gyermekotthon, Lőrinci Gyermekotthon, Befogadó Otthon) a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai vezetésével egy 90 perces, végig feszült izgalomban zajló játékban vettek részt. A játék végén a résztvevők megszerezték a kulcsot, ami a bilincset nyitotta és kiszabadították Gordont a fogságból. A gyerekek csoportokban dolgoztak, látszólag versenyeztek egymással, de valójában csak együtt, közös erővel érhettek célba. A 90 percben egyik feladat követte a másikat, ha az egyiket sikeresen megoldották, hozzájutottak a következő feladványhoz és a megfejtéshez szükséges eszközökhöz. Mindenki játszott, senki nem maradhatott ki, mivel a feladatok sikeres végrehajtásához a csoport összes tagjára szükség volt. ​A feladványok változatosak voltak - logikai, ügyességi feladatok; rejtvények, amikhez még az eszközöket is a gyerekeknek kellett megkeresniük. Nem volt két ugyanolyan feladat, ezért a gyerekeknek minden rátermettségüket, kreativitásukat be kellett vetniük a sikerhez.

A Gordont a szabadulós játékok mintájára állították össze, viszont elég hozzá egy terem és néhány asztal.

Miért jobb egy témát a Gordon – játékon keresztül feldolgozni? Az információk, amelyeket át szeretnénk adni, sokkal könnyebben maradnak meg a gyerekekben, ha ők maguk járnak utána, ők maguk derítenek ki mindent, ami az adott témáról tudható, mintha csak passzív befogadói az elhangzottaknak. Személyes küldetésükké válik a játék során Gordon megmentése, ezért motiváltan haladnak a cél felé. Ahogy újabb és újabb zárat törnek fel, majd nyitják ki a ládát, benne a következő rejtéllyel, észrevétlenül marad meg bennük a tudás. Akkor érdemes Gordont használni, ha olyan témáról szeretnének a nevelők, tanárok vagy a rendőrök beszélni, ami fontos, de talán nehezebben emészthető. Ilyen például az internetes zaklatás, a szerhasználat, a jó heccnek tűnő szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetése. A feldolgozható témák sora bármeddig bővíthető, hiszen az alapok készen vannak, a játék bármikor indulhat, csak a tartalmat szükséges hozzá igazítani.

Mire számíthatott, aki a játékot vezette? Hangzavarra, nyüzsgésre, feszült figyelemre, elmélyült gondolkodásra, boldog felkiáltásra, hogy „sikerült, kitaláltam!”, együttműködésre, egymás segítésére, izgalomra, nevetésre és minden olyasmire, ami azt jelzi, hogy a gyermekközösség élvezi, amit csinál.


MAGYISZ