Bankszámla számunk: 10035003-00312600-00000000 Adószámunk: 15761859-2-10

Népi alkotóműhely


Egerszalóki népi alkotóműhely - tábor 2019.06.24-28.

 

Egy festői szépségű helyen, Egerszalók szívében táboroztunk a Lőrinci és az Egri Gyermekotthonban élő gyermekekkel.

A hely gyönyörű, a vendégszeretet első osztályú, a hőmérséklet forró, a gyerekek kedve töretlen volt. Az alkotó tábor vezetői változatos, minőségi munkákkal ismertettek meg bennünket - az öt nap alatt különböző technikákat sajátíthattak el a gyerekek, a csodálatos Sáfrány kertben.

Az első napon két csoport szerveződött, melyek résztvevői ruhafestékkel logókat rajzoltak pólókra- ezen túl ez volt a csapat neve. Délután papírmerítés és gyertyaöntés volt a program. A két csoport felváltva dolgozott a segítők vezetésével (Mariann, Csilla és Tünde néni).

Másnap virágszövés, gyöngyfa készítés és manóház festés volt napirenden. Csodálatos alkotások születtek.

Szerdán délelőtt kincses dobozt festettünk. Délután – véleményem szerint - a hét legjobb, legérdekesebb foglalkozásán vehettünk részt. Tűzzománc medált készítettünk Ildikó néni segítségével. Fantasztikus élmény volt, fantasztikus emberekkel!

A következő napon délelőtt a gyerekek papírrózsákat és rongybabákat készítettek; illetve fonálból, kötélverés technikával karkötőt csináltak. Délután a csapat két részre oszlott. A csoport fele meglátogatta a poroszlói szabad strandot. Az itthon maradottak pedig Tücsökbusszal járták körbe a helyi nevezetességeket (Sóbarlang, Barlanglakások).

A gyerekek mindennap üveggyöngyöket kaptak munkájuk után. Ezzel motiválhatóbbakká is váltak, mert utolsó nap, licitálás keretén belül, beválthatták különböző ajándékokra.

Az alkotótábor módszerei elősegítették a gyerekek finommotorikus fejlődését, megmutatták rég elfeledett szakmák rejtélyeit, s nem utolsó sorban összekovácsolták a csoportot. Az egész heti program nagyon gazdag, változatos, szervezett volt. A napirend pontos, nyomon követhető.

Köszönet ezért a szervezőknek, előadóknak, házigazdáknak, nevelőknek, gyermekeknek!

A csoportkohézió kialakulásának lépéseit napról-napra nyomon követhettük.

A szervezett kézműves táboron kívül, a nap fennmaradó szabadidejében, mi nevelők is szerveztünk programokat. Ezek többnyire kisebb kirándulások voltak a környéken. A 16 fős összcsoportból a tettre készek eljöttek velem – papucsban - az Egerszalóki-tóhoz, vagy a központban lévő játszótérre és egy erdei kilátóhoz is. Szaladtunk egy napraforgósban, ahol egy őzcsaládot is felfedeztünk.

Legszebb emlékként mégis a „csillag-túrát” jelölném meg. Egyszerűen csak kifeküdtünk éjjel az udvarra-pár bátor gyerekkel- és felfedeztük a csillagképeket. Beszélgettünk a bolygókról, galaxisokról, csillagjegyekről, tejútrendszerről. A gyerekeket leginkább ezekhez a fénylő csillagképekhez hasonlítanám. Hiszen minden gyermek - a maga módján - ragyog!

Véleményem szerint ez a tábor tovább mutatott a hétköznapokon. Észrevétlenül fejlődtek a gyerekek. A szervezett kreatív programok gazdagították tudásukat, a szabadidős programok pedig elmélyítették kapcsolataikat.

Köszönet érte Mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult, hogy részesei lehessünk!

 

Berecz Andrea

gyermekfelügyelő

 


MAGYISZ